Ikona
Bakalář
Česky English

Mladý módní tvůrce 2023



SŠD Lysá nad Labem si ze soutěže v Jihlavě přivezla hned 3 medaile

Dne 30.11.2023 proběhl již 33. ročník soutěže Mladý módní tvůrce v Jihlavě. Studenti oboru oděvní design obstáli v silné konkurenci a zabodovali se svými modely.

Všichni žáci z naší školy ukázali mimořádné pracovní nasazení a talent, proto jim patří veliké poděkování. Díky jejich pilné práci a podpoře našich pedagogů bylo možné získat krásná dvě první místa v kategoriích Druhý život papíru a Chaos a třetí místo rovněž v kategorii Chaos. Výherní modely představovaly erupci sopky, vznik světa z chaosu či vesmírný prach. Další kolekce naší školy se rovněž velmi dobře umístily, například společná práce žáků nazvaná Skryto v jádře získala čtvrté místo v sekci Společenských oděvů. A mnohá další oděvní díla dokázala obstát ve velké konkurenci. Žáci nacházeli inspiraci v dopravním značení, třpytivých kapkách rosy, efektu motýlích křídel, což je jedna z teorií chaosu, nebo v recyklaci účtenek.

Po molu se prošlo více jak 140 modelů, které byly rozřazeny do sedmi kategorií: Volná mladá móda, Společenské oděvy, Sportovní oděvy a prádlo, Druhý život papíru, Oděvní doplňky, Chaos a Pokrývka hlavy. Porota složená z návrhářek Jaroslavy Sedláčkové, Veroniky Štěrbové, Ivety Řádkové aj. měla tento rok náročný výběr, a to nejenom díky velkému množství kolekcí, ale i vysoké úrovni samotných modelů. Byly k vidění modely z novin, knih, účtenek, plastu, prostírání a mnoha dalších netradičních i tradičních materiálů. Rok 2023 byl opravdu mimořádný, oděvní části soutěže se účastnilo neuvěřitelných 112 kolekcí z 16 škol. Tradičně byla soutěž pořádána v DKO Jihlava za podpory MŠMT ČR, Kraje Vysočina a dalších partnerů.